Üzent a rendőrség: szelfi helyett inkább segítsd az árvíz elleni védekezést!

2024.09.19. 14:52

  • Közleményben hívja fel a rendőrség az emberek figyelmét az árvízzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.
  • A police.hu szerint az önkéntesek és szakemberek munkáját nehezíti a sok bámészkodó, így ügyeljünk arra, hogy ne legyünk nekik útban.
  • Ezen kívül az árvíz veszélyeit és az eredi állatokra gyakorolt hatását is hangsúlyozták.

„Arra kérünk mindenkit, hogy az árvízi védekezésben dolgozókat ne akadályozzák bámészkodással, fotózkodással. Ezzel nemcsak hátráltatják a munkát, hanem saját testi épségüket is veszélyeztethetik." – kezdi a police.hu közleménye. A rendőrség szerint a szakemberek és az önkéntesek megfeszítve dolgoznak, a munkájukat pedig azzal segíthetjük a legjobban ha nem vagyunk nekik útban.

unnamed
Fotó: Ormos Brúnó / Totalcar


Különösen fontos még, hogy az árhullám levonulásáig se gyalog, se autóval ne közelítsünk meg töltéseket, mivel ezek állapota a rájuk nehezedő víznyomás miatt folyamatosan változik.

Rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit. „A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni, mert ott vagy víz van, vagy hamarosan lehet. Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban. Ráadásul a víz alatt egyéb veszélyes tárgyak lehetnek, akár elmozdult csatornafedél is. Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak, és akár egy szellő is könnyen kidöntheti azokat."

Nem csak az emberek, az állatok védelme is lényeges: „Az elkövetkező időszak válságos napokat hoz az erdei állatoknak is. A folyó elárasztja az élőhelyeket, ezért különösen fontos, hogy a szárazföldet kereső, menekülő vadak nyugalma és a saját biztonságuk érdekében kerüljék a gátak, erdők környékét, lehetőség szerint kutyájukat se arra sétáltassák. Túlélésüket azzal segíthetik, ha minél kevésbé zavarják jelenlétükkel az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési tevékenységét." – zárul a rendőrség közleménye.