Automata parkolás helyett kirándulni ment a Li Auto L9

2024.09.20. 13:13

  • Hiba csúszott egy Li L9 automata parkolásának folyamatába Kínában.
  • Az autó parkolás helyett kiment az útra.
  • A szökési kísérlet sikertelen volt és szerencsére baleset sem történt.

Az önvezetés még gyerekcipőben jár és a különböző országok más-más jogszabályai miatt nem is tud elterjedni, de olyan funkciók már több autóban is elérhetőek, mint akár az önálló, automata parkolás. Ez a funkció tipikusan úgy működik, hogy a sofőrnek az autóban kell ülnie, de a Li Auto zászlóshajó SUV-ja, az L9 már megoldja ezt sofőr nélkül is... már amikor nem talál magának érdekesebb programot.

Pár napja publikáltak egy videót Kínából, amelyen az látszik, hogy a sofőr megáll az autójával, kiszáll belőle, majd az autó önmagától elkezd beállni egy parkolóhelyre. A parkolást elég lassan, sok korrigálással végzi és felvétel 55. másodpercében az autó ezt meg is unja és lassan kimegy az útra.

A kirándulása kezdetén már majdnem nekimegy egy tuktuknak (motoros riksa), de gyorsan lefékez. A kezdeti ijedtséget kipihenve ráfordulna a menetirány szerinti sávba, de egy robogós miatt meggondolja magát és tolatni kezd. Viszont ebben is meg kell állnia, mert közben egy szembejövő autó útját is elállta - eközben már az autó tulajdonosa is visszatért és rajtakapta autóját, ahogy épp menekülni próbál.

Ugyan volt pár húzós helyzet, de szerencsére nem történt baleset a Skynet feltámadásából. A Li L9 2022 óta van piacon és csak Kínában kapható. Ha pedig egy jó automata parkoló autót keresnénk, akkor a Mini-BMW termékeit ajánlom, azok meglepően precízek - viszont nem szállhatunk ki előtte.