Újabb járműkategóriával bővült a buszsávot legálisan használók köre

Most csak az árvízvédelem idejére

2024.09.20. 06:04

A kormány azonnali hatállyal módosította a KRESZ-t.

A KRESZ módosítása természeti jelenség által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet esetén alkalmazható kivételt rögzít.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet és a hozzá kapcsolódó végrehajtási határozat értelmében az árvízvédelmi intézkedések alatt a kijelölt szervezetek azon gépjárművei, amelyek részt vesznek az árvízi védekezésben, az autóbusz forgalmi sávok használatára is jogosulttá válnak.  

Az új KRESZ rendelkezés szerint:

A Kormány egyedi döntése esetén a természeti jelenség által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet idején a kijelölt szervezetek azon gépjárműve, amelyet a meghatározott feladat ellátására közvetlenül használnak – a természeti jelenség által előidézett veszéllyel, katasztrófaveszéllyel vagy katasztrófahelyzettel érintett települések területén – az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeiről szóló – a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó – kormányhatározatban foglaltak szerint közlekedhet.

Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

A kormány a részletszabályokat is lefektette a vonatkozó kormányhatározatban.

Meghatározta az újonnan jogosult járművek megjelölésére vonatkozó pontos részelteket és a jogosultság használatának ellenőrzési módját is. 

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

A KRESZ-t módosító rendelet nem csak a mostani árvízhelyzetre vonatkozik, hanem az összes jövőbeni ilyen és ehhez hasonló (természeti jelenség által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet) eseményre.

A kormányhatározat pedig "a 2024. őszi levonuló árhullám" idejére adja meg a kivételes jogosultságot az érintett járműveknek. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben minden egyes árhullám esetén külön kormányhatározatban lesz csak lehetséges az átmeneti buszsávjogosultság engedélyezése az OMIT járművek részére. 

Aki ilyen jelzéssel ellátott járművel találkozik az autóbusz forgalmi sávokban, az lehetőség szerint segítse a közlekedésüket. 

A címlapfotón elhelyezett OMIT jelzés illusztráció! Eredeti fotó: Ormos Brúnó