Nagyon ismerős az Iveco új elektromos furgonja

2024.09.21. 14:57

  • A Hyundai és az Iveco az európai piacra szánt, teljesen elektromos kisáruszállítót mutatott be.
  • Az Iveco eMoovy egy átcímkézett Hyundai ST1-es.
  • Az Iveco nagy reményeket táplál az elektromos kisteher alvázához, ugyanis több mint százféle felépítmény építhető rá.

Korábban már bemutattuk a Hyundai ST1-est , amely aStaria egyterűn alapuló dobozos kisáruszállítója a Hyundainak. Az Iveco most bemutatta a saját ST1-es verzióját, amely az európai piacra szánt teljesen elektromos könnyű haszongépjármű.

A Hyundai és az Iveco között létrejött együttműködésnek köszönhetően dobta piacra az olasz haszonjárműgyártó az eMoovy névre keresztelt villanyfurgon családját. Ez az új furgon család teljesen megegyezik az ST1-essel, a különbség csak annyi, hogy a Hyundai logóit az olaszok Iveco feliratokra cserélték.

Az olasz haszonjármű gyártó szerint az eMoovy az első olyan elektromos kisteherautó az európai piacon, amely a 2,5 és 3,5 tonna összsúlyú járműkategóriában érhető el. Az eMoovy hajtáslánca teljes egészében a Hyundaitól érkezik, konkrétan a Kia EV9-es elektromos SUV hajtásrendszerét használja.

 Az olasz kishaszonjárműbe egyetlen 160 kW-os (218 lóerős) villanymotort építenek be, ehhez kétféle: egy 63 kWh-ás, illetve egy 76 kWh-ás akkucsomagból választhatunk az eMoovynkhoz. A kisebb akkupakk 280, a nagyobb pedig 320 kilométeres hatótávot tesz lehetővé egy feltöltéssel. De a kisteherautó támogatja az ultragyors töltést is. Ha találunk egy 350 kW-os töltőberendezést, akkor az eMoovyt tíz perc alatt feltölthetjük annyira, hogy 100 kilométert megtehessünk vele.  

Az Iveco nagy reményeket fűz az új elektromos kishaszonjárművéhez, ugyanis több mint százféle felépítményt lehet rendelni a fülkés alvázhoz. Ezért az olaszok, főként közületeknek és városi önkormányzatoknak ajánlja az eMoovyt, amelyet hamarosan láthatunk szemétgyűjtő, illetve tűzoltó felépítménnyel is.

Az Iveco és a Hyundai között 2022-ben létrejött együttműködése az ST1/eMoovy bemutatásával nem fejeződött be. A partnerséget hamarosan kiterjesztik a nehéz gépjárművekre és az autóbuszokra is, ennek egyik első, kézzel fogható eredményét, még mindig bemutatják a nagyközönségnek.