Itt a 15 milliós, elektromos Lada, ami egy öreg Dacia

2024.09.27. 15:52

  • Egy régi Daciából faragtak elektromosautót az AvtoVAZ mérnökei.
  • Az új elektromos Lada ára átszámolva 15 millió forinttól indul.

Ladákat gyártó AvtoVAZ  még 2022 közepén jelentette be, hogy  maradék alkatrészek felhasználásával újraindítják az akkorra már gyártásból kivont Largus modell gyártását. Nem sokkal később azt is bejelentette Oroszország legnagyobb autógyártója, hogy a Largusból elektromos változat is készülni majd. A Largus már akkor sem volt egy új fejlesztésű típus: a 2004-ben bemutatott  Dacia Logan MPV -n alapult.

Most viszont eljött az ideje annak, hogy bemutassák a Largus elektromos változatát is. Az e-Largus névre keresztelt modellről nem sok információt tett közzé az AvtoVAZ. Amit tudni lehet, hogy az új elektromos Ladát kétféle: 45,7 kWh-s és 61 kWh-s akkupakkal lehet rendelni. Az előbbi 320, az utóbbi pedig 420 kilométeres hatótávra elegendő. Mindkét akkupakk elérhető lesz a hamarosan megjelenő e-Largus kisáruszállító változatához is.

Nem valószínű azonban, hogy az oroszok tömegével rohannak majd a Lada márkakereskedésekbe, hogy egy húszéves alapokon nyugvó, villanyautót vásároljanak, az e-Largus ugyanis borzasztó drága lett. Az alapváltozat ára 3,9 millió rubeltől, azaz körülbelül 15 millió forinttól indul. Ennyiért már sokkal modernebb elektromos autókat is vásárolhatnak az oroszok.