Tényleg nyugdíjazzák a horvátországi sztrádakapus rendszert

2024.09.27. 10:16

  • Évek óta tervezik a "bódés" rendszer lecserélését a horvátok, most a közlekedési miniszter bemondott egy 2026-ra vonatkozó dátumot. 
  • Az ígéret szerint a mostaninál kényelmesebb megoldás nem jár majd drágulással. 

Várhatóan 2026 második felében bevezetik a horvátországi sztrádákon az új díjbeszedési rendszert – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó hírportál. A jelenlegi bódés vagy kapus fizetési rendszer - amely gyakran, főként a nyári főszezonban komoly dugókat okoz - leváltása évek óta napirenden van, most úgy néz ki, tényleg jön a kényelmesebb megoldás. 

Az új rendszer a jelenlegi elektronikus díjbeszedési eszköz (ENC) használata mellett működik majd. A fizetőkapukon való áthaladáskor a rendszám felismerésnek köszönhetően számolják az úthasználati díjat és a megtett kilométerekért kell fizetni.

lucko guzva3-090711-tomislavkristo

Az új díjbeszedés lefedi a teljes horvátországi autópálya-hálózatot és remélhetően gyorsabb áthaladást jelent majd. Az autópályákat az új rendszer bevezetése után kétféleképpen lehet majd használni: vagy az ENC eszközzel, vagy az ALPR regisztrációval, ami a rendszám felismerésével és a regisztrált fizetési adatokkal összeköttetésben teszi lehetővé a díjfizetést. A tervek szerint mintegy 140 állomást létesítenek majd a horvát autópályákon, melyeken gyorsan és egyszerűen lehet regisztrálni a két gyors fizetési szolgáltatás egyikének használatára. Fontos, hogy a teherautóknak (nehézgépjárműveknek) csak az ENC használatára lesz lehetőségük.

A tervek szerint minden felhajtónál lesz egy sáv, ahol a sofőr egyszerű módon regisztrálhatja járművét – a kamera leolvassa a rendszámát, a sofőr megerősíti annak helyességét, odaérinti bankkártyáját, majd a rendszer kinyomtat egy visszaigazolást arról, hogy regisztrálták a rendszerben. Az új rendszer bevezetésének elején a mostani "fizetőbódékat" is kivonják a forgalomból. A rendszer tesztelése négy hónapig tart, eközben az új és a jelenlegi rendszer egyszerre fog működni.

Oleg Butković közlekedési miniszter közölte: az új rendszer bevezetésével várhatóan nem emelkedik az útdíj és nem vezetnek be fizetési kötelezettséget az autópályák azon részein, ahol most sem kell fizetni.