Zavarja a helyieket a legújabb zenélő út, aláírásgyűjtésbe kezdtek

2024.09.27. 13:01

  • Zavarja a helyieket a 21-es főútra épített zenélő útszakasz.
  • Úgy alakították ki a felfestést, hogy azon 80 km/h-val áthajtva az Ismerős Arcok Nélküled című számának dallamát játssza.
  • A helyiek szerint nem lehet éjszaka nyitva hagyni az ablakokat és napközben sincs kedvük otthon lenni.
  • Aláírást gyűjtenek, hogy szüntessék meg, vagy legalább telepítsenek zajvédőket.
  • Nem ez az első zenélő út, amivel probléma van.

Szeptember 5-én adták át Magyarország legújabb zenélő szakaszát a 21-es főúton. A Hatvan és Lőrinci közötti útszakasz burkolatát úgy alakították ki, hogy ha 80 km/h-s tempóval ráhajtunk a speciális mintákra, akkor az Ismerős Arcok Nélküled című számának dallamát játssza az út. Autóval egyszer jó poén lehet, egész nap ezt hallgatni már kevésbé. Többek között ezért indítottak petíciót a helyiek a zenebona megszüntetésére.

Forrás: Magyar Építők - Youtube
Forrás: Magyar Építők - Youtube

Egy helyi képviselő, Petrik Zsolt kezdett aláírás gyűjtésbe több környező településen. Elmondása szerint sokan arra panaszkodnak, hogy éjszakára nem tudják nyitva hagyni az ablakot, nappal pedig nincs kedvük otthon lenni a folyamatos zene miatt. A problémát leginkább Zagyvaszántó, Lőrinci, Selyp, Heréd, Nagygombos és Kisgombos településekről jelezték, illetve említették, hogy a Mátravidéki Erőmű környékén is hallani az utat.

Az állandó zaj az állatvilágra sincs jó hatással: a legtöbb vad számára riasztó az út hangja, a madártani szakemberek szerint a madarakat is megzavarja a szokatlan hang. A petíció célja a zenélő szakasz megszüntetése, de kompromisszumos megoldásként egy zajvédő falnak is örülnének.

Nem ez az első zenélő út Magyarországon: korábban már építettek kettőt, amelyek közül az első a 67-es út című dalt játssza a Republic-tól, míg utóbbi az Érik a szőlő című népdalt. Előbbinél szintén probléma, hogy zavarja a lakosságot az út dallama, ráadásul az különösen zavaró, amikor egyszerre több autó halad az úton, mert kánon helyett csak zagyvaságot hallani.

Forrás: 444.hu