Fordított a Tesla, de ez még első látásra kevés

2024.10.04. 07:26

  • Bár növelte eladásait a Tesla tavalyhoz képest, az elemzők többre számítottak. 
  • A vártnál kicsit gyengébb számok mellett az villanyautó-piaci verseny erősödése is hozzájárult a Tesla-árfolyam csökkenéséhez. 
Fotó: Patrick Pleul / picture alliance via Getty Images
Fotó: Patrick Pleul / picture alliance via Getty Images

Felemásra sikerült a Tesla szerdán megjelent harmadik negyedévre vonatkozó beszámolója. A cég 462 890 autót értékesített, ami 6 százalékos többletnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Idén ez az első negyedév, amikor éves összevetésben pluszt ért el a cég.

Ez az eladási volumen azonban minimálisan elmarad az elemzők által várt 463 310 darabtól - derült ki az Erste piaci összefoglalójából

A villanyautosok.hu értékelése szerint a Tesla idén január és szeptember vége között 1 293 656 darab járművet adott el világszerte, ami még 2,3 százalékkal az előző év azonos időszakához képest. 

A részvénypiaci szakértők szerint nemcsak a vártnál picivel alacsonyabb gyártási és leszállítási számok, hanem a villanyautók piacán látható egyre erősebb piaci verseny is szerepet kapott abban, hogy szerdán a Tesla árfolyama bő 3 százalékkal csökkent. A kínai gyártók közül a BYD és a Geely, az amerikai piacon a Ford és GM is egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a cégnek. A várakozások alapján az autógyártó az év végére utolérheti majd magát, hozhatja a 2023-as eladási adatot, de némi plusz sem kizárt.