Mégis megjöttek a Cybertruckok Európába? Ki is akadtak a csehek

2024.10.09. 17:29

  • Bár hivatalosan nem lehet Európában forgalomba helyezni a Tesla Cybertruckját, Csehországban mégis sikerült. 
  • Civil szervezetek azonban azt kérik a cseh hatóságoktól, hogy vonják vissza az engedélyt. 
Screenshot 2024-03-21 at 18.16.22.png

Bár a Tesla nem forgalmazza Európában a platós teherautóját, a Cybertruckot, de úgy néz ki, szürkeimportból mégis be lehet szerezni. Legalábbis Csehországban már regisztráltak egyet. 

Sőt, a villanyautosok.hu híre szerint Ausztriában is van már Cybertruck. Tehát  legalább két cybertruckos projekt zajlik Európában, az egyik autót az osztrák Tesla Club, a másikat egy cseh csapat, a Cybertruck in EU néven futó vállalkozás menedzseli. A portál szerint az ausztriai utakon futó modellt ideiglenesen sikerült forgalomba helyezni, a csehországi társát viszont úgy tűnik, hogy véglegesen jóváhagyták. (A Villanyautósok keresték mindkét cybertruckos csapatot, hogy a forgalomba helyezés nehézségeiről, tapasztalatairól, de még nem kaptak választ.)

Túl nehéz? 

A csehországi Cybertruck forgalomba helyezésén viszont többen kiakadtak a Transport & Environment nonprofit környezetvédő szervezet szerint. Valószínűleg egyéni engedélyezési eljárásban (Individual Vehicle Approval, IVA) helyezték  forgalomba az autót, a civil szervezetek azonban nem értik, hogyan történhetett ez meg, hiszen a Tesla kézikönyve szerint a Cybertruck maximális súlya az egyes változatoktól függően némi differenciával 4 tonna körül alakul. A Csehországba vitt autó tulajdonosa vagy a vizsgáztató állomás, amely elbírálta az autó használhatóságát, a civilek tudomása szerint 3,5 tonna súlyt jelölt meg a Tesla kisteherautójához mellékelt dokumentációjában. Ezzel nyújtották be a hatóságokhoz a forgalomba helyezési engedély iránti kérelmet. Ez a súly ugyanis belefér az EU kisteherautókra vonatkozó szabályaiba, a 4 tonna viszont nem.

A civil szervezetek azt kérik a cseh közlekedési minisztériumhoz benyújtott levelükben, hogy hívja fel az alsóbb szintű hatóság figyelmét arra, hogy a járművek súlyánál a gyártó adatait kell alapul venni. Az adott Cybertruck esetén nem hozhatnak ki önkényesen ennél fél tonnával kevesebbet. A civilek arra szólítják fel a prágai kormányt, hogy vizsgálja felül a Cybertruckra kiadott forgalmi engedélyt.