„Erzsébetváros megtelt" – durván drágulhat a parkolás a VII. kerületben

2024.10.18. 11:37

  • Niedermüller Péter polgármester szerint „veszélyes, fenntarthatatlan, és végső soron senkinek sem jó" a jelenlegi parkolási rend a VII. kerületben.
  • A politikus Facebook bejegyzésben ismertette, hogy a 7203 közterületi parkolóhelyre jelenleg 10 814 lakossági várakozási engedélyt adtak ki.
  • A helyzet javítása érdekében a képviselő-testület az önkormányzat parkolási rendeletének módosítását, a lakossági parkolási engedélyek durva áremelését tervezi.

"Erzsébetváros megtelt. Nem most, nem idén, hanem évek alatt. A kerületben jóval több a hivatalosan bejelentett autó, mint a parkolóhely - az összes közterületünk 19-20 százalékán autó áll -, közben pedig minden erőfeszítésünk ellenére mindössze 6 százalék a zöldfelületek aránya. A közterületeinket elfoglaló autók jelentős része szinte ingyen használja ezeket a tereket, az önkormányzat pedig – legalábbis eddig – hatalmas összeggel támogatta ezt.
Ez a helyzet egyszerre veszélyes, fenntarthatatlan, és végső soron senkinek sem jó." - írja Niedermüller Péter, VII. kerületi polgármester a Facebookon.

 A politikus szerint Erzsébetváros eddig túltámogatta a parkolási rendszert, ez pedig valójában sem a kerületi autósoknak, sem az autóval nem rendelkezőknek nem jó. A kerületben 7203 közterületi parkolóhely van, ehhez képest idén az intézményekkel, cégekkel együtt 10 814 lakossági várakozási engedélyt adtak ki. "Ezt a két számot muszáj közelíteni egymáshoz, mert egyszerűen nem fér el több autó." - írja a polgármester.

Az említett okok miatt a képviselő-testület az önkormányzat parkolási rendeletének módosítását tervezi. Jelenleg minden VII. kerületi lakos – a 2200 forintos adminisztrációs díjat leszámítva – ingyen igényelhet lakossági várakozási engedélyt, de a második autóra is jelentős kedvezményeket adott az önkormányzat. Az új javaslat értelmében háztartásonként az első gépjárműre 2025 január 1-től 36 ezer, a második autóra 72 ezer forint parkolási hozzájárulást kellene fizetni az adminisztrációs díjon felül. A 3 vagy többgyermekes családok, a nyugdíjasok 50 százalékos, az egészségügyi dolgozók és a mozgásukban korlátozottak továbbra is 100 százalékos kedvezményre lesznek jogosultak.

Niedermüller Péter szerint tudják, hogy az első autóról nehezen mond le bárki, de reményeik szerint akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán használják a kerületben leparkolt autójukat, az új költségek miatt máshol oldják majd meg a tárolást.

"Ez a változtatás egyaránt érdeke minden erzsébetvárosinak: gyalogosnak és autósnak is. Ezzel közelebb kerülünk egy élhetőbb, zöldebb, biztonságosabb és a közterheket valóban közösen viselő Erzsébetváros felé." – zárja a polgármester.