A világ összes villanyautójához elég lítiumot találtak az USA-ban, de...

2024.10.24. 17:14

  • Hatalmas mennyiségű lítiumot találtak az USA-ban, Arkansas államban.
  • A becslések szerint az itt rejtőző lítium kilencszer fedezné a világ teljes, 2030-ra becsült lítium szükségletét.
  • Kibányászi azonban nehéz feladat lesz.

A villanyautók terjedésével egyre meghatározóbb nyersanyaggá válik a lítium, ami az elektromos járművek akkumulátorainak elengedhetetlen összetevője. Nem meglepő, hogy világszerte egyre több helyen kutatnak lelőhelyek után.

lithiumnewsreleasemap-7-0

Egy ilyen kutatás vezetett nemrég eredményre az USA-ban. A Egyesült Államok Földtani Intézete (United States Geological Survey, röviden USGS) gigantikus méretű lítium lelőhelyet talált Arkansas állam területén. A becslések szerint az itt rejtőző lítium - akár 19 millió tonna - kilencszer fedezné a világ teljes, 2030-ra becsült lítium szükségletét. Akad azonban néhány probléma.

Egyrészt, a lelőhely a Smackover Formáció néven emlegetett geológiai képződmény területén található, körülbelül 3 kilométeres mélységben. Itt a tudósok szerint egy ősi tengerből hátramaradt sós víz tartalékok rejtőznek, amik telis-tele vannak oldott lítiummal. A másik probléma, hogy a Smackover Formáció lítiumának becsült mennyisége jelentősen eltérhet a ténylegesen kibányászható mennyiségtől.

A bányászat után a lítiumot ráadásul még ki is kell vonni a vízből, ami idő és helyigényes folyamat. Általában a kiszivattyúzott vizet hatalmas medencékbe töltik, azán hagyják, hogy lassan elpárologjon. A folyamat végén csak az oldott anyagok maradnak hátra, köztük a lítiummal.

Létezik egy másik eljárás is, amely során kémiai úton vonják ki a lítiumot a vízből, ez a technológia azonban még gyerekcipőben jár, ráadásul veszélyes melléktermékeket is eredményezhet.

Forrás: insideevs.com