Elon Musk már évek óta rendszeresen egyeztet Putyinnal

2024.10.26. 11:08

  • A Wall Street Journal megtudta, hogy Elon Musk évek óta rendszeresen egyeztet Putyinnal különböző világpolitikai és űrkutatással kapcsolatos ügyekről.
  • Az eset komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet az USA-nak, de a választások közelsége miatt is érdekes.
  • Az ukrajnai háború esetén is felmerült, hogy a Musk által biztosított Starlink rendszerek leálltak, mert a milliárdosnak nem tetszett azok katonai célú felhasználása.

A Tesla és Spacex vezére, a világ leggazdagabb embere, Elon Musk már évek óta rendszeresen egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, állítja a Wall Street Journal híradása. Az információkat amerikai és európai hírszerzési tisztek, sőt oroszok is megerősítették. A források szerint Putyin többek között arra is kérte Muskot, hogy ne engedélyezze Tajvan hozzáférését a Starlink műholdas internet rendszeréhez, ezzel szívességet téve Hszi-Csin Ping kínai elnöknek.

Elon Musk 2022. május 2-án - Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images
Elon Musk 2022. május 2-án - Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images

Mivel Musk Spacex-e és az amerikai kormány NASA-ja nagyon szorosan együttműködik az űrprogramjuk terén, az egyeztetések ténye komoly nemzetbiztonsági kockázatot vethet fel az Egyesült Államokban. Az veszélyességhez komolyan hozzátesz az is, hogy nemrég egy Starlink terminált találtak egy orosz katonai drónon. Elon Musk továbbá komolyan támogatja a két hét múlva esedékes választásokon Donald Trump republikánus elnökjelöltet, akiről szintén hírlik, hogy jó kapcsolatot ápol az orosz elnökkel.

Elon Musk egyébként korábban azt állította, hogy eddig csupán egyszer, 2021 áprilisában beszélt Putyinnal, az űrkutatás témakörében. A milliárdos korábban egyébként elkötelezett Ukrajna támogatónak vallotta magát, a háború 2022-es kitörésekor azonnal rákapcsolta az országot a Starlink műholdas internet hálózatra, ám amikor az ukránok orosz hadihajókat akartak támadni a Krím-félsziget közelében, a kapcsolat valahogy megszakadt. Musk később beismerte, hogy ő rakta ki a hálózatról az ukránokat, mert nem akarta engedni, hogy oroszokat támadjanak a rendszerrel, azt elmondása szerint csupán polgári védelmi és humanitárius célokra szánta.

Forrás: Jalopnik