Egy akkumulátorgyár mínusz, de mégsem szomorúak a lengyelek

2024.10.28. 10:50 Módosítva: 2024.10.28. 10:51

  • Az amerikai kormány villanyautó-támogatása nyomán a Ford elviszi Lengyelországból az Egyesült Államokba az akkumulátorvásárlásai egy részét.
  • Ez a lépés azonban a lengyeleknek nem okoz gondot: úgy néz ki, lesz helye az akkumulátoroknak másik modellekben. 
A Mach-E helyett a Lightning viheti majd a lengyel akkumulátorokat
A Mach-E helyett a Lightning viheti majd a lengyel akkumulátorokat

A Ford és az LG új megállapodása értelmében az amerikai autógyártó 2025-től nem az LG lengyelországi üzeméből fogja beszerezni elektromos Mustang, a Mach-E akkumulátorait, hanem a koreai cég Michigan államban lévő gyártóbázisából – adta hírül az Electrek villanyautós szakportál az LG tájékoztatása alapján.  

A lépés arra vezethető vissza, hogy a gyárat elköltöztető cégek ki akarják használni a washingtoni kormány elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezményeit, amelyek feltétele, hogy azok gyártásának minden lényeges eleme az Egyesült Államokban történjen.

Másik modellekben landolhatnaaz akksik

A lengyeleknek nem feltétlenül kell bánkódniuk azért, mert az LG talált más piacot. Nevezetesen azt tervezik, hogy a gyárban készülő akkupakkokat a Ford elektromos furgonjaihoz értékesítik 2026-tól.

A koreai cégvezetés úgy gondolja, hogy az elektromos furgonokhoz éppen olyan szakértelemmel tudnak akkumulátorokat gyártani, mint az olyan utcai autókhoz, mint az elektromos Mustang.

A Ford nem az egyetlen autógyártó, amely stratégiai megállapodásokat köt az Egyesült Államokban készülő akkumulátorok vásárlására, hogy kihasználhassa a villanyautók 7500 dolláros állami ártámogatását, amit adókedvezmény formájában lehet igénybe venni. Az LG a michigani üzemből, amelyet 3 milliárd dollár (1123 milliárd forint) befektetésével épített, a Toyotának is fog szállítani akkukat az Amerikában készülő villanyautóihoz.

Eközben a Ford a magyarországi üzemmel is rendelkező SK On dél-korai akkumulátorgyártóval arról egyezett meg, hogy a Kentucky államban lévő akkugyárából az E-Transithoz az F-150 Lightning villanyfurgonhoz vásárol akkumulátorokat 2025 közepétől.