Jön a Saab 9-3 SportWagon

2005.02.14. 11:43

A Genfi Autószalonon láthatjuk először a kisebbik európai Saab modell kombi változatát. Az ötajtós modell az azonos orr-rész ellenére nem egyszerűen a 9-3 Sport Sedan puttonyos változata.

Bár a két autó padlólemeze természetesen azonos és a műszaki megoldások nagy része is megegyező, a karosszéria teljesen új. A kombi tetővonala és az oldalajtók felső pereme között sokkal nagyobb a távolság, és a tervezők az oldalablakok vonalvezetését is teljesen átalakították, hogy megtartsák a forma egységét. Az utolsó tetőoszlop vaskos íve azonban nem csak érdekes formai elem. Jórészt ennek köszönhető, hogy a karosszéria csaknem ugyanolyan merev, mint a szedán esetében, így a tervezők szerint a kombi menettulajdonságai nem különböznek a négyajtós változatban megszokottaktól.

A formai szépség és a merevség mellett a Saab mérnökei a légellenállás csökkentésével is sokat foglalkoztak, így az ötajtós 9-3-as formatényezője nem több, mint 0,33. Az új kombi csomagtere alaphelyzetben 419 literes, ami elég kevésnek tűnhet - a Sport Sedan raktere 425 literes - de szükség esetén akár 1273 literig is bővíthető. Ráadásul az autó emeletes csomagtérrel érkezik: a csomagtartó padlóját felhajtva egy második rekesz is elérhetővé válik. A kombi ugyanazzal a motorválasztékkal érkezik, mint a Sport Sedan, egyetlen kivétellel: a SportWagon Aero kivitelében mutatkozik be az új 2,8 literes, 250 lóerős, turbófeltöltéses V6-os, bár később ez a motor is bekerül a 9-3-as négyajtós és kabrió változataiba.

Részletesebb adatokat a kisebbik Saab kombiról legkorábban az élő bemutató során, február és március fordulóján közöl a gyártó.