Kompakt terepjárót és kisteherautót fejleszt a Jeep

2005.03.24. 14:09

Állítólag gyártásba kerülhetnek a Compass és a Gladiator tanulmányok. A Jeep választékának jelentős bővítéséről hosszú ideje hallani, de a folyamat csak most kezdődött meg a Commander bemutatásával. A Chrysler anyagi helyzete az utóbbi egy-másfél évben teljesen rendeződni látszik, és ha ez így is marad, valószínűleg folytatják a terepjáró-márka kínálatának szélesítését, méghozzá mindkét irányban.

A 2001-es Compass tanulmány egy sportos terep-kupé, amely viszonylag alacsony áron volna gyártható, látványos külső megjelenésével pedig elsősorban a fiatalabb vásárlókat célozza. A típussal a Land Rover Freelander és a Toyota RAV-4 kategóriájában is megvethetné a lábát a Jeep. Az idén Detroitban bemutatott Gladiator a másik véglet: óriási pick-up olyan vonásokkal, amelyek egyértelműen a II. világháborús ős-Jeepet, illetve a modern katonai járműveket idézik. A pick-up vásárlókat eddig nemigen kényeztette a Jeep, pedig a terepjárók mellett ez is egy olyan kategória, ahol évente sok millió új autó talál gazdára Észak-Amerikában.

A két új modell 2007-re piacra kerülhet, így a Jeep alig két éven belül megduplázhatja a jelenlegi modelljeinek számát, és az sem kizárt, hogy az eladásai is hasonló ütemben nőhetnek a későbbiekben, hiszen a Compass 20 ezer dollár alatti árával igazi tömegmodell lesz a terepjárók közt.