Honda Airwave: kompakt egyterű Jazz alapokon

2005.04.07. 10:42

A Honda Japánban bemutatott egy ötszemélyes, üvegezett tetejű buszlimuzint. A típus műszaki szempontból a Jazz közeli rokonának tekinthető, hiszen az alkatrészek mintegy 30%-a azonos a két típusban, bár 4,35 méteres hosszával, 1,69 méteres szélességével és 1,5 méteres magasságával sokkal testesebbnek látszik.

A Honda sajtóközleménye szerint az Airwave belső tere igen tágasra sikeredett, ami nagy részben az első ülések alá helyezett üzemanyagtartálynak köszönhető. Az utastérre vonatkozó adatokat sajnos nem ismerjük, de a csomagtartó jó átlagos méretű: összesen 473 literes. A térérzet növeléséhez ugyanakkor egy 770 mm széles és 1110 mm hosszú tetőablak járul hozzá.

Az autót japán szokás szerint egyféle motorral hozzák forgalomba: ez egy 1,5 literes, 110 lóerős, változó szelepvezérlésű, négyhengeres benzinmotor, ami akár 5,6 liter benzinnel is beéri 100 kilométeren. A motorhoz fokozatmentes automata váltó kapcsolódik, amelynek van hétfokozatú félautomata üzemmódja is. Az Airwave két- és négykerék-hajtással is készül.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a Japánban bemutatott modell Európában is kapható lesz-e, bár ez elég kevéssé valószínű, mivel a Jazz és az FR-V modellekkel a Honda elég jól lefedi az európai piac egyterűekre irányuló igényeit.