Elkészült a Porsche új prototípus-versenygépe

2005.06.21. 17:32

A sportkocsigyártó újra szerencsét próbál a hosszú távú versenyek világában. A Porsche a múlt század végén meghatározó szereplője volt az egykori C-csoportos versenyeknek, illetve a Le Mans-i 24 órás versenynek. A 935-ös, a 936-os, a 917-es, a 956-os és a 911 GT1-es típusokkal sikert sikerre halmoztak. 1998-ban azonban visszavonult a gyári csapat, és azóta csak a 911-es megvásárolható versenyváltozata révén találkozhatunk a márkával a pályákon, mindenféle privát csapatok színeiben.

Most azonban elkészült egy újabb gyári Porsche versenyautó, amelyet az amerikai ALMS sorozatban kívánnak bevetni. Az LMP2-es kategóriába tartozó prototípus a Porsche és az amerikai Team Penske közös munkájának eredménye. A jórészt szálerősítésű műanyagokból épített jármű mindössze 750 kilogrammot nyom, és a nyitott kabin mögé egy vadonatúj fejlesztésű 3,4 literes, 480 lóerős, 90 fokos hengerszögű V8-as motor került. Hogy ez a felkészültség mire lesz elegendő, azt persze nehéz volna előre megjósolni.

A versenygép igazából még fejlesztés alatt áll, és sok még rajta a beállítanivaló, mire versenybe szállhat, de úgy tűnik, az szezon utolsó versenyein, az októberi Petit Le Mans-on a Raoad Atlantai versenypályán és Laguna Secában talán már rajthoz állhat.