Nyolc új típus várható a Saabtól

2005.06.23. 15:45

A GM svéd prémium márkája talán új életre kelhet. A Saab-kereskedőktől származó hírek szerint újraindították a márka három éve leállított megújítási programját. A folyamat tűzoltással kezdődik: hamarosan jön a felújított 9 5-ös és a Subaru B9 Tribeca modellre épülő 9 6X, de az újraindított fejlesztések 2008-ra meghozzák az első új Saabokat.

A kínálat középpontjában továbbra is a 9 3-as és a 9 5-ös utódai állnak, ezeket a GM Epsilon II jelű padlólemezére építik. Ezek mellett azonban készül egy kisebb modell is a 9 2X felváltására, illetve egy sportkocsi és egy új szabadidő-autó is szerepel a tervekben. A kereskedők szerint a Saab arra is ígéretet tett, hogy az új modelleknek saját arculatuk lesz, ellentétben a Subaru Impreza-alapú 9 2X-szel és a GM terepjárójára épülő 9 7X-szel. A tervek szerint az új modellekkel a Saab eladásai több mint a kétszeresükre nőhetnek.

A mai típusok utódaiból a jelenlegi mintegy 120 ezer helyett legalább 150 ezer példányt szeretnének eladni az évtized végén, de a rétegmodellektől még legalább évi 100 ezres növekedést várnak. Az új Saabok ugyanakkor hátat fordítanak a márka néhány jellegzetes hagyományának. A az újabb autók zöme négykerék-hajtású lesz és nem fronthajtású, és a személyautók mellett több terepjáró-jellegű modell is feltűnik a kínálatban.