Peugeot 207 kémfotók

2005.08.18. 17:23

Lassan itt az ideje hogy felváltsák a PSA csoport legsikeresebb kisautóját, a Peugeot 206-ost. A jellegzetes kisautó 1998 óta tartja a frontot a konkurenciával szemben, nem kis sikerrel: eddig több mint ötmillió készült belőle, és jelenleg is Európa legnagyobb példányszámban értékesített autói közé tartozik. Ez azonban nem mehet így örökké: jön az új Fiat Punto és az Opel Corsa utódja, sőt, a Renault is bemutatta már a Clio harmadik generációját , így a Peugeot-nak is lépnie kell, ha meg akarja őrizni piaci pozícióit.

A képek tanúsága szerint a franciák a korábban bemutatott modellek stílusjegyeiből építkeztek, így a 207-esben felfedezhető a 107-es és a 407-es számos vonása, miközben sikerült megtartani valamit a 206-os kedves egyéniségéből. A képeket látva az is egyértelműnek látszik, hogy az új modell nagyobb lesz, mint az elődje volt, de nem várható akkora különbség, mint például a Clio vagy a Punto régebbi és legújabb generációja között. A növekedés épp csak annyi, hogy a 207-es ne zavarja a 107-es eladásait, de azért ne tűnjön sokkal kisebbnek, mint a konkurensek.

Az autó műszaki szempontból aligha hoz komoly újdonságokat: a padlólemez többé-kevésbé megegyezik a Citroën C3-ban használttal, és a motorválaszték sem változik drasztikusan: az 1,4, 1,6 és 2 literes dízelmotorok mellett megmaradnak a régi 1,1 és 1,4 literes benzines négyhengeresek is, csak az 1,6 literes benzinmotort cserélik le a BMW-vel közösen kifejlesztett új motorokra. Azt egyelőre nem tudni, hogy a legerősebb benzines modellekben megtartják-e a mostani 2 literes 177 lóerős változó szelepvezérlésű 16 szelepest, vagy a BMW-féle motor turbós változatait használják-e inkább.

A 207 alapmodelljeit – a 3 és az 5 ajtós csapott hátú változatokat – állítólag már 2006 tavaszán Genfben láthatjuk, és ezek egy év múlva már forgalomba is kerülhetnek, egy évvel később pedig jöhet az új kupé-kabrió és a kombi változat is. Igen valószínű, hogy emellett legalább két-három évig tovább folyhat a 206-os gyártása is, a Peugeot szokásaihoz híven a korábbinál jóval szűkebb motor- és felszereltség-választékkal.