Jönnek az újabb Ford-PSA dízelmotorok

2005.09.07. 14:45

A meglévő négy mellé még két új motorcsalád érkezik a közös palettára. Ezekkel a Ford és a PSA Peugeot Citroën által használt összes dízelmotor egységessé válhat. Az egyik új motor 2,2 literes lesz, és elsősorban nagyobb személyautókba szánják, míg a másik a PSA közlése szerint könnyű haszonjárművek számára készül.

A PSA és a Ford 1998-ban állapodott meg a közös dízelmotor-fejlesztésről, és ma már egy 1,4, egy 1,6 és egy 2 literes négyhengerest, valamint egy 2,7 literes V6-ost gyárt és használ mind a két cég saját modelljeiben. Ugyanakkor a Ford egyes régebbi fejlesztésű autóiba – például a Mondeóba – még kénytelen saját fejlesztésű motorjait szerelni, egyrészt mivel a szükséges átalakítások túl sokba kerülnének, másrészt mert például 2 literesnél nagyobb, igazán erős négyhengeres dízelmotor egyelőre nincs a közös motorválasztékban. 2,2 literes turbódízele így mindkét cégnek van, de ezek egymástól független fejlesztés eredményei.

Hasonló a helyzet a haszonjárműveknél is: ezen a téren a Ford és a PSA is a nagyobb piaci szereplők közé tartozik, így a közös motorfejlesztés mindkét oldalon komoly hasznot hozhat. Az együttműködés kibővítésének részleteit várhatóan október elején teszik közzé.