Európába jöhet a Nissan Cube

2005.11.30. 11:37

Egyelőre a piacot szondázzák a Nissan európai szakemberei, hogy eldöntsék, mennyit lehetne eladni a dobozforma kisautó következő generációjából.

A Cube Japánban 2002 óta van piacon, és már többször szó esett az európai bemutatásáról, de végül nem került rá sor. A szögletes kisautó egy nálunk gyakorlatilag ismeretlen kategóriát képvisel, bár méretei és használati értéke alapján leginkább talán a kis egyterűekhez vagy a nagyobb belterű kisautókhoz - az Opel Merivához, a Fiat Ideához, a Fird Fusionhöz vagy éppen a Honda Jazzhez - hasonlítható.

A jelenlegi modellt már nem volna érdemes piacra dobni, hiszen legkésőbb 2008-ban új típussal váltják fel, viszont a következő generáció az európai kínálatban is megjelenhet. A cég első becslései szerint évi 40 ezer példányt lehetne eladni a típusból Nyugat-Európában. Ekkora példányszámnál már megtérülhetnek a japán alapmodell átalakításának költségei, de a Nissannál nem csak a pénzben kifejezhető haszon miatt foglalkoznak a Cube bemutatásának gondolatával. Egy ilyen típus azért volna hasznos a márka számára, mert segítene tovább rombolni a mára egyre kevésbé megalapozott előítéleteket, amelyek szerint a Nissan unalmas autókat készít.