Chrysler Imperial: nagy darab vas

2006.01.04. 12:25

Régmúlt idők szellemét idézi a Chrysler luxusautó-tanulmánya. A tervezők ezúttal is egy legendát próbáltak meg feltámasztani: az Imperial mindig a legfényűzőbb, és egyben a legkonzervatívabb Chrysler volt, de az első képet nézve úgy tűnik, ezúttal inkább csak az ódivatúságot sikerült megragadni.

Az autó a 300C padlólemezére épül, de annál vagy 430 mm-rel hosszabb, és 150 mm-rel magasabb. A hosszúsággal nem is volna baj, de az alacsony ablakok és a nagy magasság a különálló sárvédőket imitáló oldallemezekkel, valamint az öngyilkos rendszerű ajtókkal olyan hatást kelt, mintha egy 1950-es évek elejéről származó Rolls-Royce vagy Mercedes luxusautó karikatúráját látnánk. A négy kerek lámpa és a hatalmas hűtőmaszk is ezt az érzést erősíti, és a 22 hüvelykes kerekektől még furcsább az összhatás. A tanulmányból hiányzik minden könnyedség: szinte tapintható az Imperial súlyossága.

A magas motorháztető alatt persze a jól ismert 5,7 literes, 340 lóerős Hemi V8-ast találjuk. Az Imperial élőben először a jövő hét elején kezdődő Detroit Motor Show-n lesz látható, és az is akkor derül ki, hogy a Chrysler csupán ujjgyakorlatnak szánja-e az autót, hogy a tervezők ki ne jöjjenek a gyakorlatból, vagy a sorozatgyártásra is van némi esély.