GM-óriások Los Angelesben

2006.01.06. 11:57

Egyszerre mutatkozott be a GMC Yukon XL és a Chevrolet Suburban, a két legnagyobb GM terepjáró.


Galéria - kattintson a képre

A két autó az orrkialakítást és néhány felszereltségbeli különbséget leszámítva azonos: a GMC Yukon / Chevrolet Tahoe páros meghosszabbított változatairól van szó. A két óriás mellett még a legnagyobb luxuslimuzinok is aprónak tűnnek. Mindkettő több mint két méter széles, és csaknem ugyanilyen magas, a tengelytávjuk 3,3 méter, a hosszuk pedig 5,65 méter. Az óriási méreteknek köszönhetően akár 9 személy is utazhat bennük, a csomagtér pedig 3890 literesre is bővíthető, így aligha akad olyan helyzet, amelyet hely hiányában ne lehetne megoldani.

Az óriás-páros a rövidebb változatok műszaki megoldásait örökölte. Az alapmodellben a GM 5,3 literes, 320 lóerős, 470 Nm csúcsnyomatékú V8-asa dolgozik, de a két típust hatliteres, 355 lóerős, illetve 6,2 literes, 380 lóerős motorral is gyártják majd. Mindegyik nyolchengereshez négysebességes automata váltó jár, viszont a vásárlók választhatnak, hogy hátsó- vagy négykerék-hajtású változatot szeretnének-e. A Yukon XL-t és a Suburbant Észak-Amerikában igen gyakran használják nehéz utánfutók vontatására, és ezt természetesen a GM tervezői is tudják: a gyári vonóhorog akár 4,4 tonnás pótkocsival is megbirkózik.

A két típussal már most, a Los Angeles Auto Show-n megismerkedhetnek az amerikai vásárlók, de a forgalmazás beindítására sem kell sokat várniuk. A Suburban és a Yukon XL 2006 második negyedévében jut el a GMC- és Chevrolet-kereskedésekbe.