Szentpéterváron építkezik a GM

2006.06.14. 10:17

Az új üzemben 2008 végén indulhat a termelés. A General Motors összesen 115 millió dollárt szán a vadonatúj oroszországi üzem létrehozására, ahol évente mintegy 25 ezer autó készülhet.

Az első helyben összeállított típus a Chevrolet Captiva lesz, ennek a gyártását még az idén megkezdik egy ideiglenes üzemben, ahol mintegy évi ezer autó előállítására van lehetőség. Az új gyár beindítása után azonban a terepjáróból is 4-5 ezer példány készülhet évente. A kapacitás nagy részét persze nem ilyen, drágább modellekkel kötik le, hanem egy új generációs tömegmodellel, amelyről egyelőre csak annyit árultak el, hogy a C-szegensben versenyez majd. Később, a piaci viszonyok felmérése után döntenek arról, hogy gyártásba kerülhet-e egy harmadik modell, vagy sem.

A GM jelenleg két helyszínen készít autókat Oroszországban: az AvtoVAZ telephelyén a Chevrolet Niva terepjárót, illetve az Astra Classic II-nek megfelelő Chevrolet Vivát készítik, Kalinyingrádban az Avtotor üzemében pedig amerikai Cadillac, Chevrolet és Hummer modelleket szerelnek össze. A GM az új, szentpétervári gyár beindításakor így több mint 100 ezres helyi gyártókapacitással rendelkezhet.