Bemutatkozik a háromajtós Honda Civic

2006.06.29. 13:58

Nagy meglepetést nem okoz az új Civic változata: a háromajtós karosszériát már láthattuk tavasszal a Type-R tanulmány bemutatásakor, a motorok pedig az ötajtósból származnak.


Galéria - kattintson a képre

A Civic Type S névre keresztelt újdonság valahol félúton van az ötajtós Civic és a Type R között. Keskenyebb, kevésbé feltűnő, és persze gyengébb, mint a Type R, az orr-részen pedig az alapváltozatok plexi-díszítését láthatjuk viszont. Ugyanakkor a családi változaténál feszesebb, és 20 mm-rel szélesebb nyomtávú futóművet, a nagyobb első légbeömlőket és testesebb, 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsákat kapott a háromajtós, mivel a Hondánál úgy vélték, így még jobban megfelel majd a célközönségnek. Ami a motorválasztékot illeti, úgy látszik, a Hondánál nem szeretnék túl sok választási lehetőséggel összezavarni a közönséget. A Jazzből is ismert 1,4 literes négyhengeressel érthető módon nem kapható a sportosnak szánt háromajtós, így a leendő vásárlók két, 140 lóerős motor közül választhatnak. A benzinmotorok kedvelői a vadiúj 1,8 literes négyhengeressel vásárolhatják meg a Type S-t, a dízelpártiaknak pedig a jól ismert 2,2 literes i-CTDI motort kínálják. A benzines motorhoz némi felár ellenében i-Shift fantázianevű robotizált mechanikus váltó is kérhető lesz a hatsebességes manuális szerkezet helyett.


Galéria - kattintson a képre

A Honda sajtóközleménye szerint a háromajtós karosszéria semmivel sem szűkösebb, mint az ötajtós: a két üléssor közti 803 mm két fő számára hátul is kényelmes utazást ígér. A csomagtér mérete nem változott, ugyanúgy 485 literes, mint a jelenleg is kapható csapott hátú Civicek esetében. A Type S alapfelszerelése meglehetősen bőséges: felár nélkül jár hozzá légkondicionáló hűtött tárolórekesszel, távirányítós hi-fi, függönylégzsák, aktív fejtámla és menetstabilizáló elektronika, de létezik egy GT változat is, üvegtetővel, kétzónás légkondicionálóval, fényérzékelős lámpákkal, esőérzékelős ablaktörlővel és még sok más apró kényelmi extrával.

A Honda élőben július közepén, Londonban mutatja be a Civic Type S-t, de elhozzák a Type R tanulmány átfestett változatát is, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat: érdemes megvárni 2007 márciusát, amikor végre a 200 lóerős Civic is eljut az autókereskedésekig.