Új igazgató kerül a Chrysler élére

2007.08.10. 14:58

Csak idő kérdése volt, hogy mikor kezdi el leváltani az új tulajdonos a Chrysler vezérkarát. Első lépésként új vezetőt állítanak a cég élére, méghozzá a várakozásokkal ellentétben nem az ismert autóipari menedzserek egyikét.

Az új seprűt Robert Nardellinek hívják, és korábban a General Electricnél, majd a The Home Depot nevű háztartási eszközöket forgalmazó áruházláncnál töltött be vezető pozíciót. A Chryslert eddig irányító Tom LaSorda egyelőre nem távozik, igazgatóként, és a vállalat elnökeként tevékenykedik tovább. A többi Chrysler vezető sorsa egyelőre bizonytalan, bár úgy tudjuk, Nardelli nem a felső vezetés átalakításával kezdi tevékenységét. Első beszédében az új vezérigazgató a jelenleg is folyó, 13 ezer munkahely megszüntetését célzó karcsúsítási program felgyorsítását nevezte meg elsődleges célként. Elemzők szerint Nardelli jó választás lehet. Korábbi munkahelyein hatékonyságra törekvő, az eszközökben nemigen válogató, keménykezű vezetőként ismerték.

Az agresszív költségcsökkentés valóban rá is fér a Chryslerre, hiszen tavaly minden eladott autón több mint 1100 dollárt veszítettek, miközben a távol-keleti konkurencia darabonként átlagosan bő 1500 dollárt keresett az Észak-Amerikában eladott járművein.