Dodge Journey: tágas világautó Frankfurtra

2007.08.27. 09:55

A Chrysler egy újabb modelljének bemutatóját tartja Európában, bár a Caliberhez hasonlóan ez is Észak-Amerikában számíthat nagyobb sikerre. A Journey leginkább a Subaru Foresterhez, vagy a Mitsubishi Outlanderhez hasonlítható. Nagy belterű, praktikus szabadidő-autónak, vagy magasított kombinak is nevezhetnénk, bár angolszász nyelvterületen crossoverként emlegetik ezeket a jól használható keverék-járműveket.


Galéria - kattintson a képre

A Dodge márkát Európában bevezető Caliber jellegzetes karaktrét az új típuson hiába keressük: a hatszögletű hűtőrácson kívül semmi nem árulkodik a Journey hovatartozásáról. Hátulnézetből akár Volkswagennek, vagy Opelnek is nézhetnének az autót, bár lassan ezek a gyártók is karakteresebb modelleket készítenek, mint az új Dodge. Ráadásul belül sem sokkal jobb a helyzet: igaz, hogy a Journey síkba fektethető üléseivel jól használható rakteret kínál, és harmadik üléssora révén akár hét személy befogadására is képes, de a műszerfal kialakítása a jelenleg gyártott Chrylser, Dodge és Jeep modellekéhez hasonlóan túlegyszerűsített benyomást kelt – csak remélhetjük, hogy az anyagválasztás valamivel jobb lesz, mint eddig.


Galéria - kattintson a képre

A Journey ugyanarra a platformra épül, mint a Caliber, az Anevger, a Chrysler Sebring, bár a Mitsubishitől átvett padlólemezbe ezúttal betoldottak 124 mm-t, így az említett típusokhoz képest valamivel több hely jut a második üléssor utasainak. A motorválaszték is a szokásos: az alapmodellbe Európában 2 literes, 140 lóerős VW dízelmotor kerül, másutt viszont a 2,4 literes 173 lóerős négyhengeres benzinessel indul a kínálat. A következő lépcső egy 2,7 literes, 186 lóerős V6-os, amely ugyan nem nyújt sokkal nagyobb teljesítményt, mint a négyhengeres, viszont nem csak benzinnel, de alkohollal is működtethető. A csúcsváltozatokba 3,5 literes, 235 lóerős, és 314 Nm csúcsnyomatékú hathengeres V motor kerül. A Journey első- illetve négykerék-hajtással lesz elérhető.

A nagy hengerűrtartalmú motorválaszték, a belső tér egyszerű kialakítása, és a crossover jelleg alapján úgy véljük, a Journey elsődleges piaca Észak-Amerika lehet, még akkor is, ha Európa számára külön készül dízelmotoros változat: ideát a Dodge márkának egyelőre nincs sok esélye labdába rúgni az európai, japán és koreai konkurensek mellett.