Nissan Mixim: bizarr izé

2007.08.30. 11:27

A csúnyaság az autóknál sem erény, de lehet érdekes, ahogy például a Nissan frankfurti tanulmányautója esetében.


Galéria - kattintson a képre

A Mixim persze nem is annyira ronda, inkább már groteszk mód mókás: rövid orrával, gömbölyded első lökhárítójával, hatalmas első ablakával, keskeny fényszóróival és panorámaablakos tetejével olyan, mint egy alaposan jóllakatott hörcsög és egy hosszában összenyomott sportkocsi valószerűtlen keveréke. A Lamborghini stílusban előre felfelé nyíló ajtók láttán azután elszakad a kultúrálatlan röhögést visszatartó vékony cérna, és a Mixim eléri a célját: szórakoztat, és a Frankfurti Autószalon közönsége közben jól megjegyzi, hogy látta a Nissan standot.


Galéria - kattintson a képre

A kisautó méretű, 3,7 méter hosszú, 1,8 méter széles és 1,4 méter magas, pocokforma négykerekű mintegy mellékesen ultramodern elektromos autó. Az első és a hátsó kerekeket egy-egy Supermotor fantázianevű villamos gép hajtja: ezek a szerkezetek egyszerre villanymotorok és generátorok. Így gyorsításkor és fékezéskor egyaránt dolgoznak, leadva, majd visszanyerve a hajtáshoz szükséges energiát, amelyet egy Li-ion akkumulátor tárol. Ez eddig nem nagy csoda, de az egész autó így is csupán 950 kilogrammot nyom.

A Mixim lényegében a Nissan Green Program nevű, környezetkímélő járművek előállítását célzó fejlesztési program egyik első prototípusa. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a tiszta autó koncepciójából végül mi valósul meg, de biztos, hogy ez a tanulmányautó maradandó nyomot hagy mindazokban, akik látták.