Nissan Pivo 2: haverkodó polipfej

2007.10.05. 11:17

Nem gondoltuk, hogy a két éve bemutatott Nissan Pivo tanulmánynál lehet kevésbé autószerű autót készíteni, de a típust továbbfejlesztették.


Galéria - kattintson a képre

Az idei Tokyo Motor Show-n bemutatkozó Pivo 2 már nem egy guruló főzőórára emlékeztet, inkább olyan, mint egy megcsonkított nyolckarú polip. A fejét mintázó gyöngyházkék, üvegezett buborékfülke ugyanúgy elforgatható 360 fokban, mint az előző változaton, de ezúttal a gömbölyű házakban lakó apró kerekek is kiforgathatók derékszögig, így parkolásnál nem csak az mindegy, hogy az autó melyik oldalán maradt hely kiszállni, de még manőverezni sem kell, csak elforgatni a kerekeket és beoldalazni.


Galéria - kattintson a képre

A lényegében egy személyes polipfej, amelybe azért beszorítottak a vezetőé mellé még két szükségülést, nem csak a parkolásban ügyes. Egyrészt közvetlenül nem szennyezi a levegőt, mivel Li-ion akkumulátorokkal táplált villanymotorok hajtják. Másrészt nem hagyja unatkozni reggeli csúcsban veszteglő magányos sofőrét. A szélvédő mögött látható mókás fejecske, Robotic Agent nem csak az autóval való, beszédfelismerésen alapuló kommunikáció eszköze, amellyel az autó alapvető funkciói vezérelhetők, de a Nissan szerint használható unaloműző is, amely segít feloldani a stresszt. Ráadásul nem csak japánul, de angolul is beszél.

Nehéz elképzelni, hogy egy átlagsofőr jó néven venné, ha a csúcsforgalomban való szívás, és a munkahelyről való elkésés okozta idegbaj közepedte egy vicces robotfej próbálja nyugtatgatni. Ugyanakkor Japánban, az elektronikus bizgentyűk, a robotkutyák és az intelligens vécédeszkák országában talán fel sem tűnne egy újabb haverkodó gép.