A Saab is kis turbómotorokon dolgozik

2007.10.06. 19:58

A GM európai prémium-márkája is csatlakozik a legújabb divathoz: az eddigieknél kisebb hengerűrtartalmú, turbófeltöltős motorokkal próbálják kiváltani a jelenlegi motorválasztékot.

A Saab brit részlegének igazgatója, Jonathan Nash utalt cége terveire, és bár konkrétumokat egyelőre nem említett. Szavaiból azonban arra következtethetünk, hogy a svéd márkánál is jönnek a maximum 1,6 literes, akár több lépcsős feltöltésű, turbós benzinmotorok, amelyek legalább részben kiválthatják a jelenleg használt két literes, vagy még nagyobb négy- és hathengeresek egy részét.

Ez a módszer csak a legutóbbi egy-két évben jött divatba: az autógyártók így próbálják teljesítményvesztés nélkül csökkenteni a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Mára többek közt a Fiat, a Renault és a Volkswagen csoport is kínál 1,2-1,4 literes turbómotorokat, a Saab testvérmárkája, az Opel pedig egy 1,6 literes négyhengerest használ kisebb sportmodelljeiben.

A Saab már eddig is turbós motorokkal kínálta típusai nagy részét, és gyakorta használt a konkurenciához képest komplikált és drága megoldásokat, így van rá esély, hogy nem csupán az Opel kis turbómotorjának szolgai átvételét tervezik, hanem egy bonyolultabb feltöltőrendszerrel hoznak ki nagyobb – akár 200 lóerő körüli – teljesítményt a GM kis 1,6 literes négyhengereséből.