Saab 9-1 2010-re?

2007.12.06. 15:17

Ismét felbukkant a régi pletyka a kompakt Saab modellről. Ezúttal azt hallani, hogy tanulmányautóként már 2008 közepén, a Londoni Motor Show-n látható lesz, és szűk két évvel később el is kezdik gyártani a következő Astra alapjaira épülő autót. Állítólag a svédországi Trollhättanben fogják gyártani az Audi A3-as és az 1-es BMW riválisának szánt modellt, világszerte kapható lesz, és készül belőle dízelmotoros, illetve hibrid hajtású kivitel is.

A sors különös fintora, hogy a fejlesztéshez a GM Delta platformját használják majd, ugyanazt, amelynek az alapjain 2000 környékén egyszer már elkezdtek fejleszteni egy hasonló modellt. A GM akkor leállította a munkát a Subaru Imprezán alapuló 9-2X kedvéért, de a boxermotoros Saab a japánokkal való szakítás miatt meglehetősen rövid életű lett, a Saab pedig ismét kompakt modell nélkül maradt. Később inkább az eladhatalan Cadillac BLS fejlesztésébe ölték a pénzt, a Saab fejlesztőrészlegét pedig szép lassan leépítették.

Úgy néz ki, mostanra ismét eljutott oda a cégvezetés, hogy egy nagy számban eladható modell nélkül a Saab márka napjai meg vannak számlálva. Sajnos a konkurencia az elmúlt hét évben sem tétlenkedett, így a 9-1-esnek, ha valóban megjelenik, sokkal nehezebb dolga lesz, mintha három-négy éve bemutatták volna, ahogy eredetileg tervezték.