Milner AirCar: autó, ami repül

2008.03.23. 12:10

Számtalan alkalommal bebizonyosodott már , hogy az ilyen öszvérek nem igazán életképesek, a Milner Motor azonban - ki tudja, hanyadikként - megpróbálta egyesíteni a repülőgépet és a személyautót.


Galéria - kattintson a képre

Az első prototípust, amely egyelőre leginkább csak autóként funkcionál, már kiállították a New York-i Auto Show-n. Az áramvonalas, nagyrészt alumíniumból és műanyagból gyártott járművet a szárazföldön egy apró, 40 lóerős motor mozgatja, de a levegőben az utólag felszerelhető, összesen 300 lóerőt képviselő csőlégcsavar-motor egységek hajtják a szerkezetet. A repüléshez persze nemcsak a hajtóegységeket kell felcsavarozni, hanem két meglehetősen nagy méretű szárnyat, és két kisebb stabilizáló felületet is, így az átalakítás eléggé idő- és helyigényes művelet. Az előzetes számítások szerint repülőként 320 km/h-s maximális sebességet érhet el az AirCar, és több mint 1000 kilométer megtételére alkalmas egyetlen feltöltéssel, azaz közel ugyanazt tudja, mint egy átlagos kisrepülő.

A koncepció életképességét nem csak komplikált felépítése teszi megkérdőjelezhetővé. A szériapéldányok ára állítólag 450 ezer dollár lesz, ennyi pénzből viszont akár több hasonló képességű repülőgép és személyautó is vásárolható.