Lexus-tervek a közeljövőre

2008.04.07. 10:51

A Toyota luxusmárkája eddig jobbára csak a már meglevő modelljeit újította fel időről időre, de úgy néz ki, a következő években hozzáfognak a választék bővítéséhez.

A Lexus terveiről a márka ausztrál részlegének vezetője, John Roca nyilatkozott egy helyi lapnak, méghozzá elég részletesen. Roca szerint a Lexus első nagyobb újdonsága a közeli jövőben az RX szabadidő-autó harmadik generációja lesz: az új generációt 2009 elején láthatjuk először, várhatóan valamelyik nagy amerikai autókiállításon. Az új RX állítólag a tavaly Tokióban bemutatott LF-Xh tanulmányra emlékeztet majd, és már a kezdetektől elérhető lesz hibrid hajtáslánccal is. A jövő évben azonban nem a hobbiterepjáró lesz az egyetlen újdonság, ugyanis ekkor mutatkozik be az IS kétajtós változata is, méghozzá összecsukható keménytetővel. Emellett elkezdik bővíteni a sportos F sorozatot is: várhatóan az összes Lexus személyautóból - a GS-ből biztosan, és alighanem az LS-ből is - készül majd F kivitel, az eddigieknél erősebb motorral és sportos kiegészítőkkel, hogy a japán márka végre komoly alternatívát kínálhasson a BMW M sorozattal és az AMG Mercedesekkel szemben.

A Lexus ausztráliai igazgatója szerint az IS-nél egy számmal kisebb Lexusról szóló pletykák is igazak: a japánok tényleg dolgoznak egy kompakt modellen, de ez csak évek múlva mutatkozhat be. A késlekedés oka, hogy a japán tervezőknek előbb egy másik cél elérésére kell koncentrálniuk, a Toyota vezetése ugyanis úgy döntött, hogy az összes Lexus típusból készít hibrid hajtású kivitelt. Valószínűleg ugyanez az oka, hogy az LF-A szupersportkocsi is tovább késik: Roca szerint 2011 előtt biztosan nem mutatják be a szériagyártású kivitelt, annak ellenére, hogy az autó látszólag már készen van.