Perrel fenyegeti a Mercedes az Audit

2008.04.10. 12:28

Bíróságon végződhet a két német luxusmárka vitája a dízelmotorok kipufogógázait tisztító technológia szabadalmi jogairól.

A Mercedes ugyanis azt állítja, hogy az Audi jogosulatlanul alkalmazza a Bluetec technológia egyes részeit saját tiszta dízelmotorjaiban, és erre az elmúlt hetek levélváltásai során nem tudtak kielégítő magyarázatot adni. A szaksajtó szerint az időzítés nem teljesen véletlen, mivel úgy néz ki, az Audi Európában előbb dobhat piacra alacsony nitrogén-oxid-kibocsátású dízelmotoros típusokat, mint a Mercedes. Amennyiben az ügy valóban bíróság elé kerül, akkor nyilván hosszan elhúzódik majd, és a kimenetele is kétséges. Ha azonban a Mercedes győz a perben, az visszavetheti az Audi fejlesztéseit, de legalábbis jelentős plusz költséget jelenthet a VW-csoport számára, mivel ebben az esetben biztosan licencdíjat kell majd fizetniük a Daimler AG.-nak a szabadalmaztatott technológiák használata után.

Jelenleg persze még egy másik lehetőség is nyitva áll: két gyártó megegyezhet a színfalak mögött, megkímélve magukat a költséges pereskedéstől, és az ezzel járó negatív publicitástól.