Porschékat is gyárthat az amerikai VW-üzem

2008.05.14. 14:49

A Volkswagen eredetileg saját, amerikai modelljeinek szánta azt az új gyárat, amelynek még csak a helyét keresik, de úgy néz ki, már most akadt több jelentkező is az esetleges kihasználatlan kapacitásra.

Az még érthető, hogy az Audi igazgatója, Rupert Stadler szeretné beszorítani a VW terveibe a Q5 és a Q7 amerikai gyárását, de a legfrissebb pletykák szerint a Porsche, amely nem is része - bár résztulajdonosa - a VW-csoportnak, szintén pályázik egy kis helyre a még meg sem épült üzemben. Állítólag a Cayenne terepjárók gyártását szeretnék legalább részben Amerikában megoldani, ami érthető is volna, tekintettel az amerikai export szempontjából kedvezőtlen euró-dollár átváltásra, és arra, hogy várhatóan a Cayenne testvérmodellje, a Touareg is ugyanitt készül majd.

Ugyanakkor kérdéses, hogy a 200 ezres kapacitásúra tervezett gyárban, amelynek a Jetta, és egy egyelőre ismeretlen, nagyméretű szedán lesz a fő terméke, akad-e annyi hely, hogy még négyféle terepjáróval is elláthassa az észak-amerikai piacot.