Indiába költözik a Nissan Micra gyártása

2008.05.16. 12:40

A japánok kiskocsija 16 éve Nagy-Britanniában készül, de ma már túl nagy luxus ilyen drága munkaerővel olcsó típust gyártani. A Nissannál is belátták ezt, ezért a következő generációt állítólag már az indiai Chennaiban állítják elő Európa számára.

A gyártás elköltöztetésének gondolata már a jelenlegi Micra tervezésekor felmerült, de akkor a maradás mellett döntött a cég vezetése. Mára azonban jelentősen megdrágultak az alapanyagok, így a Nissannak is lépnie kell, ha továbbra is nyereséggel akarja gyártani a kisautót. A cég angliai üzeme persze nem marad kihasználatlanul: tövábbra is itt készül majd a Qashqai, amely Európában váratlanul sikeresnek bizonyult, a Micra helyére pedig egy még kisebb szabadidő-autó érkezik, amely állítólag a Suzuki SX4 és a Toyota Urban Criuser közvetlen vetélytársa lesz.

Ez a lépés nem csak a Nissan profitjának tehet jót, de a brit üzem is felszabadul egy kissé, hiszen tavaly bő 350 ezer autó készült Sunderland-ben, és az idén tovább feszegetik az üzem kapacitásának korlátait a hétüléses Qashqai bemutatásával.