Elbocsátások a Land Rovernél

2008.08.26. 12:50

A Jaguar és a Land Rover új tulajdonosa kénytelen csökkenteni a termelést és több száz munkást tesz utcára a csökkenő kereslet miatt.

A napokban 300 munkahelyet szüntettek meg a Land Rover solihulli üzemében, de ez állítólag csak a kezdet. Néhány héten belül Halewoodban is hasonló intézkedések várhatók, ahol a Jaguar X-type gyártása folyik. Mindez elsősorban a két brit luxusmárka csökkenő eladásainak köszönhető: a Jaguar viszonylag régi modellválasztéka, a Land Rover pedig az észak-amerikai kereslet 31%-os visszaesése miatt kénytelen visszafogni a termelést.

A Land Rovernél egyelőre nincs nagy baj. Oroszországban és Kínában csaknem teljes egészében kárpótolhatta magát a márka a kieső amerikai vásárlókért, így összességében csak 3%-kal csökkentek az eladásai, ellenben a Jaguar számára csak a modellpaletta teljes felfrissítése hozhat megoldást. Az új tulajdonos, a Tata persze jelentős összeget fektet az új típusok fejlesztésébe, de a luxusautó-tervezés hosszadalmas és drága feladat. Csak évek múlva tudnak új típusokat bemutatni, annak ellenére, hogy már most is számos projekt van folyamatban. Többek közt tervezik az XJ utódját, és egy új, könnyű sportkocsi fejlesztését is megkezdték.

Addig viszont, ameddig a hosszú távú fejlesztések be nem érnek, a vezetés igyekszik lefaragni a költségeket, amennyire csak lehet, így a közeljövőben akár nagyobb léptékű elbocsátásokra is sor kerülhet.