A Mitsubishi lemondott a Galant-utódról

2008.08.28. 14:02

Eddig reménykedhettünk, hogy a tavaly ősszel bemutatott Concept ZT-ből rövidesen sorozatgyártmány lesz, de a japán gyártó másként döntött.

A régi, Európában és Japánban forgalmazott Galant változatokra emlékeztető, középkategóriás modellt leginkább a többi, hasonló japán szedán - a Toyota Avensis, a Mazda6 és a Honda Accord - ellenfelének szánták volna, de úgy néz ki, a pénzügyi számítások nem igazolták az elképzelést. Pedig a Lancer stílusában megálmodott karosszéria ígéretesen nézett ki, a Lancer Evóból átvett összkerék-hajtás és a vadiúj, 2,2 literes, 190 lóerős dízelmotor pedig igényes műszaki tartalmat sejtetett. A japán mérnököknek persze még sok munkájuk lett volna az autóval, hisz a tanulmány alumínium vázszerkezetét acélból újra kellett volna tervezni a sorozatgyártáshoz.

A Mitsubishi vezetésének óvatossága persze érthető: a márka világszerte újra felfutóban van, de elég egyetlen sikertelen típus, és ismét veszteségessé válhat a cég. A Concept ZT-ből így valószínűleg csak a motorja marad meg, amely még jó szolgálatot tehet a gyártó nagyobb modelljeiben, például a Lancerben és az Outlanderben.