Új Toyota Avensis: az első gyári fotó

2008.09.01. 07:52

Nagyszabású bemutatósorozatra készül a Toyota az októberi Párizsi Autószalonon. A legnagyobb durranásnak a vadonatúj Avensis ígérkezik, de az iQ miniautó végleges változatát is jobban megismerhetjük, ahogy az Urban Cruiser nevű városi szabadidő-autót is.

Előzetesként egyelőre csupán egyetlen képet közölt a japán gyártó a harmadik generációs Avensisről. A félhátulnézetből készült fotó alapján teljes képet ugyan nem alkothatunk az autóról, de annyi így is látszik, hogy az új modell - legalábbis látványra - sokkal dinamikusabbnak ígérkezik, mint elődje. A jelenleg futó modell vízszintes övvonalával, bulldogorrával és gömbölyded farával a kezdetektől a konzervatívabb vásárlókat célozta meg, de úgy tűnik, a Toyotánál szakítani próbálnak ezzel az arculattal. Az új Avensis formabontónak ugyan aligha nevezhető, de emelkedő övvonalával és határozott ívű tetejével talán egy fokkal vonzóbb lesz a fiatalabb vásárlók számára, mint elődje volt.

A Toyotának Európában égető szüksége van olyan modellekre, amelyekkel tovább növelheti eladásait. Az új Yaris messze nem olyan népszerű, mint szeretnék, és az Auris/Corolla páros sem tudta túlszárnyalni az előző Corolla-generációt. Az új Avensisszel, az Urban Cruiserrel és az iQ kisautóval egyértelműen ezen a helyzeten szeretne változtatni a japán gyártó, amely az utóbbi hónapokban több jelentős piacon is a növekedés megtorpanásával volt kénytelen szembenézni.