Visszatérnek a négyhengeres Porschék?

2008.09.10. 14:11

Jelenleg még a legkisebb Porschékat is hathengeres motorokkal gyártják, de könnyen lehet, hogy a közeljövőben megváltozik a helyzet.

A sportkocsigyártó motorfejlesztési igazgatója szerint elképzelhető, hogy a jövőben rá lesznek szorítva arra, hogy ismét négyhengeres motorokat készítsenek. Thomas Krickelberg szerint az elméleti lehetőség adott: a Boxsterben, a Caymanban és a 911-esben használt bokszermotorcsalád alkalmas rá, hogy egy hengerpárral megrövidítsék, így viszonylag kis ráfordítással készíthetnek négyhengeres modelleket, ha erre nagyon nagy szükség van. A szakember szerint a gyár vezetésének elvi kifogása sincsen akár egy négyhengeres 911-es ellen sem, de csak akkor készítenek a jelenlegieknél kisebb modelleket, ha ez feltétlenül szükséges.

A kisebb hengerűrtartalmú motorok bevezetését a 2012-től életbe lépő európai szén-dioxid-kibocsátási korlátozás indokolhatná: a 130 g/km-es cégátlagot a Porsche csak autói fogyasztásának drasztikus csökkentésével közelíthetné meg. Így még az is elképzelhető, hogy a jövő Porschéi ismét nagyon könnyű sportautók lesznek közepes teljesítményű, igen takarékosan is használható négyhengeres motorokkal.

Ezzel lényegében a gyökereihez térne vissza a Porsche, hiszen első sikermodellje, a 356-os lényegében ugyanezt a sportkocsi-építési filozófiát testesítette meg.