Nissan-kulcs a mobiltelefonban

2008.09.25. 15:11

Sem kulcsot, sem speciális kártyát nem kell hordaniuk azoknak a Nissan-tulajdonosoknak, akik a japán NTT Docomo mobiltársaság új telefonját használják, amely az autó nyitására és indítására is alkalmassá tehető.

Igazából nincs szó nagy újításról, csupán a meglevő technológiák okos összeházasításáról: a Sharp által gyártott telefonba ugyanis beintegrálták a Nissan Intelligent Key rendszer használatához szükséges elektronikát, így az ugyanúgy használható, mint az autók elektronikus kulcsai. Ez a nyitásra és elindításra alkalmas protokoll ráadásul már 2002 óta része a japánban forgalmazott drágább Nissan és Infiniti modelleknek, így már most majdnem egymillió potenciális vásárlóval számolhat a mobiltársaság.

Az autókulcs-mobil kombináció Japánban - ahol a telefont a felhasználók zöme széles körben használja olyan érzékeny műveletek lebonyolítására is, mint a teljes körű banki vagy hivatali ügyintézés - komoly népszerűségre számíthat, ám egyelőre nehéz volna megmondani, hogy Európában is ugyanilyen könnyen elterjedhetne-e egy hasonló ötlet.