A Mazda a Ford része marad

2008.11.04. 14:16

A japán gyártó vezérigazgatója határozottan cáfolta, hogy válás készülne a Forddal, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben a Mazda eladásának lehetőségéről egyre hangosabb pletykákat hallani.

"Olyan szorosak a kötelékeink, hogy azt sem nagyon lehet megállapítani, a vállalatunk mennyiben Mazda, és mennyiben Ford" - mondta a japán cég feje, Hisazaku Imaki. A vezérigazgató megállapításában van igazság, hiszen a Mazda és a Ford számos modellje épül azonos műszaki alapokra, így egy esetleges szakítás mindkét cég számára jelentős károkat okozhat. Ugyanakkor a Mazda részvények eladásával jelentős haszonra tehetne szert a Ford, hiszen mostanság a japán vállalat az egyik legstabilabb lábakon álló érdekeltsége.

A Ford 1979-ben vásárolt először Mazda részvényeket, és jelenleg a cég tulajdonjogának 33,6%-át birtokolja, de ami még lényegesebb, a japán gyártó irányítása is az amerikaiak kezében van. Ha a Ford túladna Mazda részvényeinek egy részén, azzal a cégen belüli irányító szerepét veszélyeztetné, ez pedig még pénzügyi válság idején is hatalmas luxus volna. A Ford ugyanis számos műszaki fejlesztést a Mazdával végeztet, így jelentős mértékben rá van utalva távol-keleti leányvállalatára.

A Ford jelenlegi pénzügyi helyzetében persze sok minden lehetséges, de valószínű, hogy elsőként a Volvót dobná piacra a detroiti óriáscég, és a Mazdánál elfoglalt pozícióit csak a legvégső esetben veszélyeztetné.