A Ford kihátrál a Mazdából

2008.11.18. 13:14

Bár korábban egyértelműen tagadták mindkét fél részéről, a Mazda most mégis visszavásárolja részvényei 20%-át a Fordtól. A két vállalat szoros kapcsolatát ez állítólag nem befolyásolja, bár valószínű, hogy a japán gyártó ezzel nagyobb döntési szabadságot nyer, és kevésbé függ majd a Fordtól.

A Ford 1979-ben kezdett Mazda-részvényeket vásárolni, és jelenleg valamivel több mint 33%-nyi részesedésük van a japán gyártóban. Ezt csökkentik most 13%-ra, azzal az egyértelmű céllal, hogy készpénzre váltsák a befektetést. Az aktuális árfolyam alapján számolva a Ford mintegy 540 millió dollárt nyer az üzleten, és ezt az összeget várhatóan a Ford veszteséges működésének finanszírozására fordítják majd: így próbálják növelni a vállalat túlélési esélyeit, amíg működésüket nem sikerül ismét nyereségessé vagy legalább kevésbé veszteségessé tenni.

A két cég közös nyilatkozatában ugyanakkor külön kiemeli, hogy a köztük fennálló partneri viszonyt a részvénytranzakció nem befolyásolja. Tovább folyik a széleskörű műszaki együttműködés, és a Mazda vezetésében sem várhatók változások.