Svédország hitellel segíti a Saab és a Volvo túlélését

2008.12.12. 10:32

A General Motors és a Ford szabadulna svéd prémiummárkáitól, a helyi kormányzat viszont igyekszik fenntartani a helyi autóipart, hiszen közvetve vagy közvetlenül több százezer ember megélhetése függ a két autógyártól.

Ahogy a legtöbb, autóiparát féltő állam, Svédország is hitelekkel próbálja átsegíteni a válságon a helyi érdekeltségű cégeket: összesen 25 milliárd koronát, azaz átszámítva mintegy 3,1 milliárd dollárt szánnak erre célra. Ebből 20 milliárdot vehetnek fel közvetlenül az autógyártók, 5 milliárd pedig úgynevezett válsághitel, amelyhez végveszély esetén juthat hozzá a Saab és a Volvo. A pénz áttételesen persze a Ford, illetve a GM kasszáját erősítheti, de mivel csak Svédországban lehet elkölteni, valószínűbb, hogy ha a két amerikai nagyvállalat él is a hitelfelvétel lehetőségével, az összeg a Saab, illetve a Volvo eladásának előkészítését szolgálja majd.

A svéd kormány ugyanakkor határozottan elzárkózott attól a lehetőségtől, hogy bármely gyártóban részesedést vásároljon, ami érthető is: a hiteleket előbb-utóbb visszakapja az államkassza, az autógyári részvények viszont könnyen értéktelenné válhatnak, ha a Volvo vagy a Saab mégis össze találna omlani a válság súlya alatt.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!