Vázlatokon a Hyundai következő luxusautója

2009.01.05. 15:59

Igazán látványos, európai szemnek talán túlzás is a legnagyobb luxuslimuzinok új koreai kihívója, de ez aligha okoz majd gondot: a típusból aligha készül exportváltozat.

A korábban egyszerűen csak Hyundai VI -ként emlegetett bálna állítólag közvetlen elődjéhez hasonlóan Equus néven kerül piacra, ám a néven kívül mást nemigen tartanak meg az idén tíz éves, sematikus külsejű óriás-szedánból. A formaterv a vázlatok alapján még merészebbnek is tűnik, mint ebben a kategóriában megszokott, bár a karakteres külső alighanem vonzóbb lesz a koreai vásárlók számára, mint a korábbi téglatest-forma. A műszaki alapok a Genesisből érkeznek: a hátsókerék-hajtású erőátvitelt és a 4,6 literes Lambda V8-ast egyaránt felhasználják az egy számmal nagyobb modellben. Tizenkét hengeres változat nem várható, de állítólag lesz egy erősebb, ötliteres, nyolchengeres motor, több mint 400 lóerővel.

A típus Dél-Koreában várhatóan februárban mutatkozik be, és miután a koreai luxusautó-piac jelentős részét uraló Ssangyong jelenleg nem termel, az új Equusnak komoly esélye van a sikerre a hazai piacon.