Húszezer dolgozójától válik meg a Nissan

2009.02.10. 09:59

Carlos Ghosn, a költséggyilkos ismét rászolgálni gúnynevére: a Nissan dolgozóinak 8,5%-át kénytelen utcára tenni egy éven belül, hogy csökkentse a cég veszteségét.

Ahogy az összes többi autógyártót, a Nissant is érzékenyen érintette a gazdasági világválság: az eladások minden fontosabb piacon jelentős csökkenést mutattak az elmúlt hónapokban, és a japán gyártó telephelyei is megteltek eladatlan személyautókkal. Az utolsó teljes negyedévben, 2008 októbere és decembere közt már 83,2 milliárd jen veszteséget termelt a cég, és saját előrejelzései alapján a márciussal záruló pénzügyi év végére 265 milliárd jenre nőhet a deficit. Mindez az eladási számokon egyelőre nem látszik - a visszaesés az első három negyedévben csupán 3% volt, azaz a Nissan ebben az időszakban 2,633 millió autót értékesített, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy az első öt hónapra még az eladások növekedése volt a jellemző.

A Nissan vezetésének döntése gyors és fájdalmas: 20 000 dolgozójától válnak meg, Ghosn szerint azért, hogy a cég megőrizhesse fizetőképességét és javíthasson eredményein. Ez a gyakorlatban jelentős kapacitás- és költségcsökkentést jelent, azaz a Nissannál megpróbálnak minél gyorsabban alkalmazkodni a piac hirtelen szűküléséhez.

A Nissan utoljára 2000 elején termelt veszteséget, de miután a Renault átvette az irányítását, és Carlos Ghosn, a franciák által delegált vezérigazgató megszabadult a felesleges üzletágaktól, rövid idő alatt ismét nyereségessé vált. Most megint hasonló a helyzet, és a vezetőség válaszlépései is ugyanolyan határozottak, mint kilenc éve, így a japán gyártó, bár jelentős áldozatok árán, de képes lehet alkalmazkodni az új gazdasági környezethez.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!