Leállt a gyártás a Saabnál

2009.02.26. 11:57

A svéd vámhatóság a cég tartozásai miatt nem engedi folytatni az alkatrészimportot, így Trollhättenben leálltak a gyártósorok.

A problémát az okozta, hogy a Saab számos alkatrészt Európán kívüli beszállítóktól vásárol, így ezek után vámot volna köteles fizetni, ám az utóbbi hónapokban elmaradtak a kifizetések. A tartozás mértékéről a vámhivatal csak annyit mondott, hogy jelentős összegről van szó. Az autógyártó szóvivője azt ígérte, hogy rövidesen megoldják a problémát, és folytatódhat a gyártás a Saab üzemében. Egyes szakértők szerint a leállás azt jelzi, hogy a Saab valóban a teljes fizetésképtelenség határára került, és ha csak valami csoda nem történik, innen már egyenes út vezet a felszámoláshoz.

A Saab a múlt hét végén jelentette be , hogy csődvédelmet kér a bíróságtól, és megpróbál anyacége, a General Motors segítsége nélkül fennmaradni. A legtöbb szakértő szerint azonban milliárd eurós nagyságrendű tőkére volna szükség, hogy a tervet végrehajtsák, és egyelőre senki nem tudja, hogy a Saab honnan teremtene elő ennyi pénzt, főleg ha még a napi működés finanszírozása is gondokat okoz.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!