Bezár a Mitsubishi kaliforniai tervezőstúdiója

2009.03.09. 12:20

A japán gyártó feladta az amerikai piacra szánt modellek fejlesztését, így a helyi formatervező központ is feleslegessé vált.

A Mitsubishi még 2000-ben alapította a stúdiót, mivel azt tervezte, hogy teljesen önálló típusválasztékot fejleszt az Egyesült Államok piaca számára, a helyi igényeket figyelembe véve. Itt készültek az Eclipse kupé, az utolsó Galant, az Endeavor terepjáró és a Chryslerrel közösen fejlesztett Raider pick-up formatervei is, de egyik típus sem hozott átütő sikert a cégnek - nagyrészt ennek is köszönhető, hogy a Mitsubishi a helyi gyártás beszüntetését tervezi, és a jövőben már csak japán tervezésű és gyártású típusaival lesz jelen Észak-Amerikában.

Nem a Mitsubishi az egyetlen gyártó, amely hasonló lépésre szánta el magát. A Chrysler még tavaly eladta kaliforniai stúdióját a Mercedesnek, a Nissan pedig Michigan-ben szüntette meg saját tervezőstúdióját. Valószínűleg nem is ez lesz az utolsó alkalom, hogy az autógyárak ezen a területen próbálnak spórolni, hiszen egy-egy ilyen létesítményben általában csupán néhány tucatnyian dolgoznak, viszont a fenntartási költségek viszonylag magasak, és a tervezési munkákat az autógyártók másutt is el tudják végezni.