Új, egyturbós hathengeres a BMW-től

Az ötös GT-be kerül először az N55 kódjelű motor, amely alaposan átdolgozott feltöltőrendszert kapott ikerturbós elődjéhez képest.

Az adatok alapján nehéz megkülönböztetni az új héromliterest a korábbi N54-estől: mindkettő 306 lóerős, és a maximális nyomatékuk is azonos, kerek 400 Nm. A különbség a számok szintjén annyi, hogy az N55-ös valamivel alacsonyabb, 1200-as percenkénti fordulatszámtól, leadja a csúcsnyomatékát. Ugyanakkor a feltöltőrendszert teljesen átalakították: az új motorba csupán egy turbófeltöltő került, ám ez úgynevezett kettős megfúvású (Twin Scroll) kipufogóoldali járókerékkel készül. Ezen kívül az új motor közvetlen befecskendezésű, és Valvetronic rendszerű, azaz a pillangószelep szerepét is a szívószelepek látják el.

Az N55-ös elsődleges előnye az ikerturbós elődhöz képest - persze a kevesebb alkatrészen kívül, ami főleg a BMW-nek jó - állítólag az alacsonyabb fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás, bár pontos összehasonlításra mindaddig nem nyílik lehetőség, míg valamelyik korábbi típusban fel nem váltják a régebbi motort az újabbal. Az 535i GT átlagfogyasztása mindenesetre 8,9 liter 100 kilométeren, és 209 g/km-nyi szén-dioxidot ereget a levegőbe, ami egy ilyen nagy és nehéz autótól valóban nem rossz eredmény.

Az oldalról ajánljuk

  • Hírek
Hétfőtől ingyenes lesz a közterületi parkolás az egész országban

Aki tudja, most inkább használja az autóját a tömegközlekedés helyett - írja a kormány.

április 5., 13:57

  • Hírek
Videón, ahogy autótolvajokra csapnak le egy ferencvárosi parkolóban

Ilyen tettenérést se sokat mutogat a rendőrség, pedig tanítani lehetne.

április 6., 12:58

  • Régi tévéadások
Az első Totalcar TV adásban egy BMW 745i-t teszteltünk

Ha valaki lemaradt, vagy esetleg még nem is élt 2002-ben, azoknak most elhozzuk a legelső Totalcar TV adásokat.

április 5., 15:23

  • Technika
Ígéret és kábítás – leteszteltünk két koksztalanító eljárást

Mit ér a HHO-tisztítás és a TerraCelan? Mindkettő 45 ezerért ígéri azt, hogy megtisztítja a kokszos szelepeket. Megnéztük a végeredményt.

április 4., 08:39

  • Hírek
Újabb Toyota sportmodellek várhatók

A Corolla, a Hilux és a C-HR típusokból készülhet GR változat.

tegnap, 06:07