Sportkocsikkal toboroz az amerikai légierő

2009.06.03. 15:26

Egyre nehezebben talál önkénteseket az amerikai légierő, így most új módszerrel próbálkoznak: készíttettek két különleges autót, amelyek a toborzókhoz vonzhatják a fiatalokat.

A munkára egy kaliforniai tuningcéget kértek fel: a Galpin Auto Sports egy Ford Mustangot és egy Dodge Challengert alakított át azzal a határozott szándékkal, hogy az amerikai harci repülőgépek hangulatát sugározzák. A hófehér X-1 Mustang egyértelműen a vadászgép szerepét játssza. Kívülről felfelé nyíló ajtók, masszív sárvédő-szélesítések és hatalmas fekete felnik teszik látványosabbá a Ford kupét, de a lényeg a belső térben rejtőzik. Egyetlen hatalmas katapultülés került középre, a műszerfalat három nagy kijelző és néhány katonai stílusú biztonsági kapcsoló helyettesíti, középre pedig a vadászgépekből ismert sokfunkciós botkormány került.

A Vapor fantázianevű Challengert is hasonlóképpen alakították át, csakhogy ez a lopakodó bombázókat idéző mattfekete festést kapott, és a belső teret is ennek megfelelően szabták át. Itt már két ülés van, középen a repülőgépek gázkarját utánzó váltókarral, szintén három kijelzővel, és dupla kormánnyal, hátul pedig együtt vannak a nitró-palackok és néhány rakéta-utánzat díszítésnek. Ráadásul ez az autó speciális kipufogórendszert kapott, amely gombnyomásra teljesen elhalkítja a motorból kiszűrődő hangokat, így bizonyos értelemben valóban nevezhető lopakodónak.

A két sportkocsit tucatnyi, a légierő által szponzorált autós rendezvényen tervezik kiállítani, de iskolákba is elviszik a két járművet, természetesen azzal a céllal, hogy minél több fiatal számára tegyék vonzóvá az önkéntes katonai szolgálatot.